pla-smelten

Waar gaat deze pagina over?

PLA is een plastic dat wordt gebruikt door 3D printers. 
Als je iets in 3D print mislukt het vrij vaak. Er wordt aan een manier gewerkt om plastic zo om te smelten dat het weer geprint kan worden. Dit kan echter nog een hele tijd duren. En wat moet je ondertussen met al dat plastic?
Ik ben Iris en ik loop twee weken stage bij de War. In deze twee weken ga ik vooral aan een project werken: het omsmelten van PLA tot plastic plaatjes zodat je er nieuwe mooie dingen mee kan maken met de lasersnijder. Op deze pagina houd ik hier een logboek over bij. 

Logboek november/december 2013

Maandag

Om te beginnen ging ik aan de slag met informatie opzoeken voor het project. Ik vond verschillende informatiebronnen. Het belangrijkste dat ik vond was de smelttemperatuur van PLA, het plastic waar ik mee zou gaan werken. Dit plastic kan je ook nog eens composteren, het is dus veel minder schadelijk dan andere soorten plastic. Na een uurtje ging ik echt aan de slag. Samen met Harmen ging ik op zoek naar een geschikt oventje. We maakten het oventje klaar voor gebruik. We hebben er samen een nieuwe knop opgezet omdat deze kwijt was. Daarna ging ik echt aan de slag. Ik liet de oven opwarmen tot 230 graden Celsius en maakte een bakje voor het plastic. Dit deed ik door de onderkant van een blik af te snijden. Daarna deed ik bakpapier in het blik zodat het niet zou gaan aankoeken. Ik deed het in de oven en na een tijdje begon het te smelten. Ik moest er steeds meer plastic bij doen tot het een mooie dikte was. Ik maakte ook nog een klein exemplaar in een klein dopje van een klein potje. 
Toen ik het gevoel had dat het klaar was haalde ik het er uit. Al snel was het afgekoeld en kon ik het uit het bakje halen. Het bakpapier ging makkelijk van het grote stuk af. Er zaten echter wel een paar belletjes in het plastic. Het bakpapier ging echter moeilijk van het kleine stukje af. Hierdoor hadden we twee problemen:
1. Hoe krijgen we het bakpapier van het plastic af?
2. Hoe zorgen we dat er geen belletjes meer in het plastic zitten?
Met deze twee vragen deed ik nog een proef. Ik deed het gemaakte plastic nog een keer in de oven in de hoop dat na lang genoeg verwarmen de bellen er vanzelf uit zouden gaan en ik draaide het bakpapier om. Na een half uur verwarmen had ik een stukje plastic zonder grote bellen maar wel met allerlei kleine gaatjes erin van geklapte belletjes. Het bakpapier bleef er nog aan zitten.
Na deze proef ging ik koekjesvormpjes halen bij de action. Het volgende experiment was namelijk om het op een bakplaat te maken in een koekjesvorm. Dit was een project voor de volgende dag. 

Dinsdag

Vandaag ging ik weer verder met mijn project. 
Ik gebruikte de bakvormpjes die ik had gekocht om het plastic in te smelten. Op de bakplaat gebruikte ik onder een bakvormpje gewoon bakpapier en onder het andere vormpje gebruikte ik een siliconen bakmat. Toen ik het uit  de oven haalde bleef het meer aan de het gewone bakpapier plakken dan aan de bakmat. Het was ook redelijk plat geworden. Ik zou dus voortaan de siliconen bakmat gebruiken. 

Woensdag

Ik ging een van  de plaatjes proberen te snijden met de lasersnijder. Ik kwam er achter dat de lasersnijder zo heet wordt dat het plastic gaat smelten. Dit gebeurde bij een bepaalde temperatuur. Ik heb dit gedaan met een test vierkantje. Het idee voor de volgende proef was om de instellingen van het vierkantje te pakken waarbij het nog net niet smolt. Dit kan je dan twee keer doen. Dit is het idee voor de volgende proef. 

Donderdag

Vandaag ging ik proberen om het PLA tot een plaatje te laten smelten. Ik heb op de bakplaat wat plastic draadjes gelegd en na twee en een half uur zag het er zo uit: zie plaatje onder aan pagina.
Het was een vrij stevig plaatje geworden en het zag er vooral heel mooi uit. 
Er zaten echter wel een paar gaatjes in. 
Om dit op te lossen ging ik op zoek naar een trilmotortje. Dit heb ik helaas nog niet kunnen vinden. 

Vrijdag

Vandaag heb ik weer een plaatje van PLA gemaakt. Ik had de temperatuur per ongeluk iets te hoog gezet. Op een gegeven moment ging het bubbelen en roken en toen heb ik het er snel uitgehaald. Ik heb de stukjes die verbrand waren verwijderd en het plaatje in stukken gebroken voor verschillende proeven Het eerste wat ik ging uitproberen was hoe vaak je moest snijden voordat je er doorheen kwam . Ik had de Power van de lasersnijder op 26 staan en de speed of zes. Ik maakte naast elkaar een oplopend aantal sneetjes. Bij acht keer snijden viel het rondje er pas uit. Bij zeven keer kon je het er makkelijk uit duwen, bij zes keer ging het wat moeilijker enzovoorts. Het was wel een strak rondje geworden. 
Verder heb ik nog een plaatje gesmolten waar ik eventueel nog meer proeven mee kan doen. 

Maandag

Vandaag ben ik weer bezig geweest met mijn project. De uitdaging van vandaag was om uit de plaatjes in een keer iets te kunnen snijden met de lasersnijder. Dit ging ik proberen met de dot functie van de lasersnijder (een functie die allemaal kleine puntjes maakt die zo dicht bij elkaar zitten dat het een lijn wordt). Wonder boven wonder ging dit in een keer goed en werd het strak uitgesneden. Dit was dus een goede manier! Ik heb op deze manier oorbellen gemaakt.
Verder heb ik nog een plaatje gesmolten om mee te experimenteren. 

Dinsdag

Vandaag heb ik geprobeerd om andere vormen uit te snijden. Dit ging prima. 

Donderdag

Van de plaatjes gesmolten plastic ben ik oorbellen aan het maken. De haakjes had ik gewoon gekocht. 
Ik bedacht me dat eigenlijk de hele oorbel gerecycled moest zijn. 
Samen met Harmen ben ik op zoek gegaan naar een materiaal dat je kan gebruiken om oorbelhaakjes van te maken. 
We hebben uiteindelijk een geschikt materiaal gevonden, namelijk het veertje uit een balpen!
Met deze vondst gingen we naar de edelsmid Evert van der Grinten. Hij heeft ons geholpen om van een veertje een oorbelhaakje te maken.
Het was leuk om bij hem op bezoek. Hij heeft ook een stukje gesmolten plastic gekregen waar hij wat van wilde maken. 
Ik mag nog vaker terug komen en van zijn tweede werkbank gebruikmaken. Hier ben ik erg dankbaar voor.
Verder heb ik vandaag zelf ook nog een paar haakjes gemaakt. Het zag er nog niet geweldig uit maar ik ben goed op weg!
Als ik nog een beetje oefen kan ik mooie haakjes maken en krijg ik uiteindelijk geheel gerecyclede oorbellen!

Vrijdag

Vandaag is de laatste stagedag. Ik heb nog een plaatje gesmolten en een paar haakjes gemaakt. 
Vandaag lukte het al veel beter om haakjes te maken!
Verder heb ik alles een beetje afgerond, maar ik ga zeker nog verder met het project! 

Handleiding voor het smelten van PLA

1. Zoek een geschikt oventje dat je kan verwarmen tot minimaal 230 graden Celsius
2. Maak een bakplaat en leg er een siliconen bakmat op (gewoon bakpapier blijft aan het plastic plakken) en leg er het te smelten plastic op. Leg er niet te veel op, je kan er eventueel later nog wat bij leggen. (PS Voor het plaatje van de foto heb je de draadjes nodig die uit de 3D printer komen)
3. Verwarm de oven tot ongeveer 230 graden Celsius (zorg dat de oven niet boven de 250 graden Celsius komt want dan gaat de stof ontleden en wordt het lelijk en bruin)
4. Zet de bakplaat in de oven en kijk om de tien minuten even hoe ver het plastic gesmolten is. Waarschijnlijk moet je nog wat plastic toevoegen zodat het plaatje de juiste dikte krijgt. (Ongeveer 2 mm)
5. Na één tot twee uur is het plastic klaar. Haal het met een ovenwant uit de oven en laat het even rusten. Dit duurt waarschijnlijk ongeveer vijf tot tien minuten
6. Haal het plastic van de siliconen bakmat. Doe dit voorzichtig zodat de randjes niet afbreken. 
7. Het plastic plaatje is nu klaar. Je kan het zo laten of je kan er dingen uit snijden met de lasersnijder (bv oorbellen)
8. Om het plaatje te snijden moet je de closed versie van de lasersnijder gebruiken. Zorg dat je de dot-stand instelt. Experimenteer een beetje met de instellingen.

Instellingen 

 Dit zijn de instellingen die ik heb gebruik voor  het uitsnijden van de oorbellen. Deze instellingen werkten goed, maar zijn waarschijnlijk niet altijd de juiste instellingen voor dit materiaal. Het is altijd een beetje uitzoeken hoe de instellingen precies moeten van de lasersnijder.  

Speed 300 mm/s 
Min. Power: 100 % 
Max. power: 70% 
Processing modus: Laser dot 
Dot time (s): 0,01 s 
Dot interval: 0,10 mm   

Ideeën om te maken:


Je kan heel veel verschillende dingen maken. Voorbeelden hiervan zijn:
Oorbellen
Kettingen
Doosjes
Knopen
Lampjes (Het materiaal wordt heel mooi als je er licht doorheen laat schijnen)
En nog veel meer andere dingen. 


Door Iris Bekkers (stagiaire november/december 2013)


nl