bijen

Transitielab houdt zich bezig met een aantal bijenprojecten. We hebben het Bijenoffensief, waar onder andere het bijenlint onder valt. Het Amersfoorts bijenlint deelt zaden uit van bloemen die de bijen het hele jaar door van voldoende stuifmeel en nectar voorzien. Iedereen die een zakje zaad heeft, zet een stipje op de kaart van amersfoort op de plek waar hij het gaat zaaien. Zo weten we waar het goed toeven is voor de bijen. We doen ook guerilla gardening acties met bijvriendelijke en liefst ook eetbare planten. Op de website van het bijenoffensief staat ook een handleiding van hoe je van jouw stad een bijenstad kunt maken.
Daarnaast werkt er bij Transitielab een imker die op het dak van de War vier bijenvolkjes houdt. Van deze volkjes worden alle gegevens bijgehouden en Transitielab werkt ook aan een systeem waar andere imkers hun gegevens op bij kunnen houden, zodat een waardevolle database ontstaat.
De Spullenmannen werken aan een simulatie die het gedrag van een bijenvolk in kaart kan brengen. Het wordt een kunstinstallatie waar je als publiek het volk kunt beinvloeden en dan zien wat er uit komt.
Dit voorjaar start Transitielab met een groot onderzoek van welke bestrijdingsmiddelen die slecht voor de bijen zijn, worden aangeboden in tuincentra en winkels, en welke alternatieven er worden aangeboden. Meer informaite daarover vind je onder het kopje inventarisatie bestrijdingsmiddelen.
nl