eetbare vierkante meter wedstrijd

Eetbare vierkante meter wedstrijd


We willen gezond, divers en vers voedsel eten, maar ook onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terugdringen. Niet iedereen heeft persoonlijk beschikking over het zogenaamde 'eerlijke aarde aandeel' van 1.6ha, en steeds meer mensen wonen in de stad. Maar iedereen heeft wel een vierkante meter. Hoeveel is daarop mogelijk?

Er zijn verschillende nieuwe benaderingen in onze voedselproductie die de moeite waard zijn om verder onderzocht en geoptimaliseerd te worden. Sommige gaan uit van het zo eetbaar mogelijk maken van bestaande natuur, andere hebben een meer high tech benadering. Deze wedstrijd is erop gericht de mogelijkheden voor een eetbaar miniatuur ecosysteem te onderzoeken.

We dagen iedereen met groene vingers uit om de volgende uitdaging aan te gaan:


Bedenk een eetbaar ecosysteem met een oppervlak van 1 m2 dat met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk een zo groot mogelijke opbrengst heeft.


De wedstrijd begint op 21 maart 2012. Alle deelnemers krijgen de beschikking over 1 m2 (betegeld) oppervlak op het terrein van de War, en – indien gewenst – water- elektriciteit-, en internetaansluiting. Op 21 maart 2013 worden de deelnemers beoordeeld op de volgende criteria:

  • opbrengst: kwantiteit, diversiteit, oogstspreiding door het jaar heen, calorische waarde...
  • voetafdruk: arbeid, water, (kunst)mest, materialen, elektriciteitsverbruik, ...
  • ontwerp: esthetiek van de tuin en/of installatie, bijgeleverd recept, ...
  • bijzonderheden: bijvoorbeeld of het iets vervangt dat in de toekomst een probleem geeft (granen, rijst,...), resistentie tegen ziektes, ...

Beschikbaar zijn IBC containers (plastic vaten met 1m3 inhoud), Amersfoortse zandgrond en compost. Ook kan gebruik gemaakt worden van de faciliteiten van FabLab Amersfoort. Het staat de deelnemers vrij om andere materialen en grondstoffen te gebruiken (bv hydrocultuur, ledverlichting, square foot gardening mix etc) zolang maar bekend is wàt er gebruikt wordt zodat aan het eind een redelijke inschatting kan worden gemaakt van de totale voetafdruk.

De tuintjes zijn het hele jaar door m.b.v. een webcam te volgen op internet. Op vaste tijden is het terrein open voor de verzorging van de tuinen.

Inschrijven kan per email bij info[apenstaartje]transitielab[punt]nl


contact:
TransitieLab
p/a de War
Kleine Koppel 40
3812 PH Amersfoort
033 4481622
info[apenstaartje]transitielab[punt]nl
nl