wormenflat

Met een wormeflat kun je zelf makkelijk en vrij snel van je keukenafval hele vruchtbare wormenmest maken.
Deze doe-het-zelf-kit hebben we ontwikkeld naar een idee van degroenevinger.net. Het is gebaseerd op drie of vier bouwemmers van 12 liter. Die kun je bij elke bouwmarkt kopen en ze zijn van een standaard maat en model.
In de kit vind je een deksel voor de bovenste emmer en (naar keuze) twee of drie ringen die werken als afstandhouder tussen de onderste emmers.
De kit kost 25 euro voor een drie-emmer-flat en 30 euro voor een vier-emmer-flat. Je kunt hem bestellen door een mail te sturen naar info@transitielab.nl. De emmers koop je zelf voor 1,50 tot 3 euro bij de bouwmarkt. Dat scheelt een hoop verzendkosten.


Gebruiksaanwijzing (het opbouwen):
-koop bij de bouwmarkt drie of vier zwarte bouwemmers en haal de hengsels eraf
-boor een stuk of tien gaten van ongeveer 8 millimeter in de bodem van iedere emmer behalve de onderste
-boor wat kleinere luchtgaatjes (3 millimeter) vlak onder de rand van elke emmer
-zet de afstandhouders tussen de emmers
-doe in de tweede emmer van onderen wat wormen en wat half-vergane compost
-begin langzaam de emmer daarboven te vullen met je gft-afval
-deksel erop en op een beschut plekje zetten

Gebruiksaanwijzing (het maken van de compost):
Een wormencompostbak heeft meestal een aantal verdiepingen, waar de wormen door gaatjes naartoe kunnen. De bovenste verdieping bevat vers gft-afval. Dit moet nog een beetje verrotten voordat de wormen het lusten.
De verdieping daaronder bevat half-verteerd gft-afval, waar de wormen in zitten. Ze eten daar alles op en zetten het om in wormenmest. Als ze daarmee klaar zijn, vertrekken ze allemaal een bak omhoog, zodat jij de wormencompost makkelijk kunt oogsten. Daarna zet je de lege bak bovenop en gooi je daar weer je gft-afval in.
In de onderste bak lekt het vocht dat vrijkomt. Dit heet wormengier en daar gaan je planten heel hard op. Wel even 1:10 verdunnen, want het is krachtig spul. Als je de wormengier niet bij de wormen vandaan laat lekken, verdrinken ze er in.
Om je eerste wormen te vinden kun je ze gaan zoeken onder tuinafval. Ze zijn wat kleiner en dunner dan regenwormen, en als je een wormencompostbak wilt vullen, moet je oppassen dat je geen regenwormen neemt maar echte compostwormen. Regenwormen zitten namelijk het liefst diep onder de grond, en worden heel ongelukkig als je ze in een compostemmer stopt.
Je kunt beginnen met een paar wormen, het worden er vanzelf meer. je kunt ook met veel wormen beginnen, dan moet je aan iemand vragen die ook een wormenflat heeft, of je wat wormen mag. Ze zijn ook te bestellen op internet.
Zorg dat je wormen in de winter niet doodvriezen. Pak de flat in of zet hem binnen. Doorgaans stinkt de wormenflat niet en kun je hem rustig in de keuken hebben, maar als het echt warm is kunnen er vliegjes in komen.
Wormen gaan trouwens niet zo makkelijk uit de wormenflat, omdat ze een hekel hebben aan licht. Als ze echt niets te eten hebben of verdrinken in de wormengier, gaan ze wel proberen ervandoor te gaan. Zorg dus goed voor ze.
nl